Suchý nos

Pojem „suchý nos“ popisuje problémy, které jsou spojené s nadměrným vysychání nosní sliznice. Proč je důležité udržovat nosní sliznici přiměřeně vlhkou a jakou roli hraje v našem celkovém zdraví rozebíráme v našem blogu Zdravá nosní sliznice – klíč ke zdraví dýchacích cest.
Suchý nos je nepříjemný stav, který často nastává po septoplastice (operaci nosní přepážky) nebo při použití určitých léků, při pobytu v extrémně suchém vzduchu nebo jiných faktorech.

Domácí péče o nosní sliznici

Hydratace
Pití dostatečného množství vody udržuje správnou hydrataci vašeho těla a ta pomáhá udržet sliznice nosu vlhké.

Nosní výplachy a spreje
Nosní výplachy nebo spreje obsahují sterilní fyziologický anebo solný roztok („mořskou vodu“). Pravidelné výplachu nosu pomáhají zvlhčit nosní sliznici a odstranit krusty.

Zvlhčovače vzduchu
Používání zvlhčovače vzduchu v místnosti, kde spíte nebo trávíte hodně času, pomáhá udržet optimální vlhkost ve vzduchu a tím zabraňuje vysoušení nosní sliznice.

Nosní masti
Speciální nosní masti jako je NasuMel mohou pomoci při zvlhčování a hojení suchého nosu.

Suchý nos jako důsledek léčby jiných zdravotních problémů

Steroidní nosní spreje
Steroidní nosní spreje, také známé jako intranasální kortikosteroidy, jsou často používány k léčbě alergické rýmy a jiných nosních zánětů. Tyto léky jsou obecně bezpečné a účinné, ale mohou mít vedlejší účinky. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří právě suchost nosu, krvácení z nosu a podráždění nosní sliznice.

Antihistaminika
Antihistaminika jsou léky používané k léčbě alergií, jako jsou senná rýma, alergická rýma, kopřivka a další alergické reakce. Existují dvě hlavní generace antihistaminik: první generace a druhá generace. Suchost nosní sliznice patří k nejběžnějším vedlejším účinkům u obou skupin antihistaminik.
Jestliže suchý nos je u vás vedlejším příznakem jiné závažné léčby, poraďte se s lékařem vhodnosti používání nosních mastí. NasuMel zvlhčuje a regeneruje nosní sliznici, má protizánětlivý efekt a zároveň neobsahuje žádné hormony.

Jaká je další prevence?

1. Vyhýbání se dráždivým látkám
Vyhýbejte se kouři, prachu a chemickým dráždivým látkám, které mohou zhoršovat suchost nosu.

2. Parní inhalace
Inhalace páry může dočasně zvlhčit nosní sliznici. Buďte však opatrní, aby nedošlo k popálení.

3. Strava
Konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby nebo lněná semínka, může přispět k celkovému zdraví sliznic.

Kdy je vhodná konzultace s lékařem?

Pokud přetrvávající suchý nos způsobuje významné nepohodlí, je důležité konzultovat tyto problémy se svým lékařem. Ten může doporučit další vyšetření v ordinaci ORL lékaře (oto-rhino-laryngologa, česky ušní-nosní-krční) anebo alergologa, aby se zjistila příčina suchosti nosních sliznic a našla vhodná léčba.

Pamatujte, že individuální léčba a péče mohou záviset na konkrétních potřebách a zdravotním stavu, proto je nejlepší se řídit pokyny vašeho lékaře.

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBlog